Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2013 09:26 - Болести разпространявани от бездомни кучета
Автор: mikii Категория: Други   
Прочетен: 6146 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Списък с 10-те най-разпространени болести, пренасяни от кучетата

1. Дерматофитоза (лишей)

Това е едно от най-популярните заболявания, което почти сигурно ще се лепне и на вас. Ако видите плешиви петна по животното, с червено петно в центъра – гарантирано е заразено от дерматофитоза. По кожата на хората дерматофитозата изглежда като червено, кръгло петно. Причинителите са микроскопични гъбички, които живеят на повърхността на кожата в мъртвите епителни клетки. Те може да се открият върху кожата на болните кучета, хората които са в контакт с тях, в почвата и по околните предмет За борба със заболяването са разработени специални ваксини, които се използват съвместно с други средства за лечение. Но след приложението им не е доказано да има продължителна защита от заболяването

2. Кръгли червеи (нематоди)

Отвратителен паразит, който се среща изключително често при кучетата. Над 20 000 деца в света годишно заболяват от нематоди. Ако заболяването не се лекува, то може да доведе до слепота. Симптомите при кучетата  включват повръщане, диария, кръв в изпражненията, червеи в изпражненията, които могат да се различат, кашляне и запек. При хората симптомите са кашлица, недостиг на въздух, коремни болки и кръв в изпражненията. Можете да се предпазите от кръглите червеи като избягвате контакт със заразени животни . Освен това спазвайте нужната хигиена -  мийте ръцете редовно.

3. Анкилостома

Противни червеи - нематоди, като тези горе, които се закачат за чревната тъкан предимно на кучета, от вътрешната страна на червото, откъдето смучат кръв. Ако не се лекува, този паразит може да доведе до смърт от кръвозагуба. Яйцата на Анкилостомата могат да бъдат открити в изпражненията на бездомните кучета и да попаднат в системата ви само чрез докосване. Затова, внимавайте много, ако ходите боси! При кучетата симптомите включват диария и отслабване. При хората може да не се проявят симптоми, но ако има такива, те ще са: сърбежен обрив, кашляне, задъхване, болки в стомаха и отслабване. Можете да се предпазите от този червей като спазвате изключителна хигиена и избягвате контакт със заразени животни.

4. Жиардиа

Едноклетъчни гадинки, които живеят в потоци, реки и езера. По-често се срещат при кучетата, отколкото при котките. При всички симптомите включват диария. Ако не се вземат мерки, заразата с жиардиа води до дехидратация. За да се предпазите не пийте вода от неизследвани природни източници.

5. Кампилобактер

Това е бактериякоято заразява малки котенца, кученца и кончета или други малки, животинки докато бозаят . Едно от най-популярните заболявания, които причиняват диария. Мийте си ръцете ако сте докосвали малки кученца. Също така стойте настрана от всяко бебе-животно, което има диария.

6. Тении

Много са – изключително отвратителна зараза. Заболяването е широко разпространено в наши дни (особено често боледуват деца), а основна причина е големият брой бездомни кучета.
За човека е опасна ларвната форма на паразита, паразитираща във вътрешните органи най-често черен и бял дроб.
Заразяването на човека се осъществява чрез поглъщането на яйца, които са микроскопични (невидими с просто око). Тези яйца се снасят от възрастните паразити в червата на кучето и се изхвърлят чрез фекалиите във външната среда. Възможно е човек да няма и 10 г. симптоми - това зависи от мястото, където е попаднала кистата, и от големината й. В началото на развитието й може да се появи алергична реакция - сърбеж и уртикария, но те рядко се свързват с киста в черния дроб. След това - при развитието на кистата - човек започва да усеща тежест в дясното подребрие и леки тъпи болки. В зависимост от мястото си, кистата може да притисне жлъчните канали, което да доведе до жълтеница. Образуванието може да притисне и вена, да настъпи пробив в плеврата, в белия дроб или в коремната кухина. Ако там кистата се спука, следва тежка алергична реакция - задух, кашлица, може да се стигне и до шок.
Най-честото усложнение обаче е нагнояването на кистата. Тогава човек без причина вдига висока температура, пожълтява, усеща силни болки в областта на черния дроб. Може да се стигне до гноен перитонит, при което се налага моментална операция.

7. Бубонна чума

Много трудно но се случва... на седемдесет човека годишно... в световен мащаб. При кучето  симптомите са висока температура, възпаление и болка в лимфните възли. При хората се наблюдава внезапна сърдечна болка, висока температура и болка в лимфните възли. Пренася се от бълхи разпространявани от бездомни кучета

8. Бяс

Рядко заболяване, но трябва да се третира на мига, в противен случай ни очаква зомби апокалипсис. Изключително опасно заболяване – ако не се лекува води до смърт. При кучето симптомите включват пенене, поведенчески промени, афинитет към тъмните места, припадъци и внезапна смърт. При хората е същото плюс халюцинации. Заразата се пренася чрез ухапване или чрез слюнка и лиги от бясно животно. Колкото ухапването е по-близо до главата, толкова инкубационният период е по-кратък. Инкубационният период трае средно между 15 и 60 дни. При ухапване на главата инкубационният период може да бъде и по-кратък от 10 дни. Налице са единични случаи, когато инкубационният период е продължил от няколко месеца до година.

Входната врата на вируса е раната, предизвикана от ухапването или незабележими драскотини или охлузвания, замърсени със слюнка на бесни животни. След "внедряване" на вируса в организма на човека, той се разпространява по нервните стволове.

ПРОГНОЗАТА Е ЛОША...

9. Тетанус

Възможна тежка последица за човека в резултат на ухапване от куче е заболяването: "ТЕТАНУС" (Tetanus)."ТЕТАНУС" е остра инфекциозна болест, заразяването от която става при проникване на причинителя (тетаничните бацили) през повредената при ухапването от куче кожа на човека. Образувалият се в човешкото тяло тетаничен токсин води до увреждане на двигателните клетки на централната нервна система.Болестта се изразява в голяма възбуда на централната нервна система, последвана от гърчове на двигателната и дъвкателната мускулатура. По-късно се развиват парализи, които завършват със смърт.Изворът на заразата е неизчерпаем: почвата, животните, хората и много други. Най-много тетанични бацили се съдържат в наторената почва. Заразените кучета  изхвърлят с изпражненията си значително количество тетанични бацили. Безразборното им изхождане  в парковите площи на населените места прави почвата там богата на тетанични бацили.Инкубационният период е между 4 дни и 4 седмици, рядко до 2 месеца. Колкото инкубационният период е по-кратък, толкова прогнозата е по-лоша.За предпазване от тетанус се предприема почистване и обработка на раната и веднага след това имунизация

 

10 Парвовироза

Описание на парвовироза (трансмисионен гастроентерит)

Заболяването се причинява от вирус разпространяван от бездомни кучета. През последните няколко години започна често да се среща у нас. Опасното е, че може лесно да се сгреши с обикновената диария на хранителна основа.

Симптоми при парвовироза

Повръщането и диарията с кървави изпражнения обаче толкова бързо се развиват, че довеждат до изключително силно обезводняване и вероятност за смърт само в рамките на 24 часа. Бързите и навременни мерки могат да гарантират благоприятен изход.

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikii
Категория: Хоби
Прочетен: 1917882
Постинги: 23
Коментари: 532
Гласове: 2598
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031